Anna Mämmi

Anna Mämmi är född och uppvuxen i Kiruna men har sina rötter i Karesuandosamiskt område och i övre Kalix älvdal. Debutboken, Marja och Nordanvinden, gavs ut under våren 2021. I Annas texter är naturen och det magiska, oförklarliga närvarande. Vad som helst är möjligt.

Ella-Maria Nutti

Ella-Maria Nutti debuterar våren 2022 på Wahlström & Widstrand med Kaffe med mjölk, en roman om en mor och en dotter, om saker som är svåra att berätta och dom tunna trådar som håller ihop allt. Hon skriver om samer där det samiska får vara självklart och oftast enkelt. Kanske en utopi, men ibland behövs den. 

Anna Nutti Wiandt

Anna Nutti Wiandt är född 1988 och är uppvuxen i Malmberget och i Jokkmokk men hon har rötter i Abisko. I debutboken “Stiinná lea gárgidan – Stina på rymmen”, som kommer ut 2022, skildrar hon vardagen för ett barn i en samisk familj.

Lisa Marainen

Lisa Marainen skriver poesi och arbetar som psykolog. Hon gick på Biskops Arnös författarskola åren 2018-2019. Hon har tidigare publicerat dikter och texter i Nuorat, Kritiker, Flamman, Fronesis och Provins.

Juhán Niila Stålka 

Juhán Niila Stålka är ung jojkare och samhällsdebattör baserad i Jåhkåhmåhkke. Han väver på ett elegant sätt ihop historier från Stora Lulevatten med klimatförändringar och kolonisering. Alltid med glimten i ögat, nyanserade beskrivningar och ett uppriktigt allvar som träffar rakt i hjärtat. 

Anna Sofie Bull Kuhmunen

Anna Sofie Bull Kuhmunen berättar in sin personliga bok “En annan väntan” om sin längtan efter barn och frågorna hon ställdes inför när hon skulle adoptera till Sápmi.

Anna Kuhmunen

Anna Kuhmunen och Leila Nutti gav vintern 2018 ut Če – en duktig hund gör tio renskötares jobb. Boken är en hyllning till renhunden och bygger på berättelser, fakta och bilder från hela Sápmi.

Anne Wuolab

Anne Wuolab debuterade med romanen Ii šat summal, en feel good-bok på nordsamiska som utspelar sig i Västerbotten. Hon arbetar som lärare och föreläser om samisk litteratur och författarskap. Hon var med om att starta författarföreningen Bágo čálliid siebrie.

Aslat Simma

Aslat Simma är berättare och jojkare bosatt i Ađevuopmi/Idivuoma. Han arbetar också som slöjdare och renskötare. 

Elin Anna Labba

Elin Anna Labba Det känns inte som att Herrarna satte oss hit  är min bok, den tillhör så många andra. Jag har samlat röster, vittnesmål, vardag och sorg. Boken börjar 1919 när Ánne Márjá packar och städar kåtan för att flytta tillbaka till vinterlandet. Hon vet inte om att det ska bli sista gången hon…

Johan Sandberg McGuinne

Johan Sandberg McGuinne är poet, jojkare, lärare och översättare. Han skriver på engelska, sydsamiska, svenska och gaeliska och arbetar förutom med sitt eget skrivande med att få samiska barn och ungdomar att börja skriva på samiska.

Juvvá Pittja

Juvvá Pittja debuterade 2018 med diktboken Duođain in dieđe, en bok som han egentligen började skriva för många år sen och som sammanfattar den han var under en period av aktivism, kärlek och psykiskt pendlande mellan dal och botten. 

Kari Anne Thomassen

Kari Anne Thomassen är från Divttasvuodna och uppträder som berättare under namnet Máddjá och Garrjja, tillsammans med Lis-Mari Hjortfors. Kari Anne berättar sagor på lulesamiska och svenska, både för barn och vuxna.

Krister Stoor

Krister Stoor är berättare, jojkare och forskare och har specialiserat sig på jojkens berättande. Han blandar jojkforskning och gamla berättelser och gör även jojkworkshopar för att ge en inblick i jojkens värld.

Laara Mattsson

Att komma från släkter med rika och många muntliga berättelser förpliktigar. Laara Mattsson arbetar som berättare men har också varit publicerad i samisk press. Han arbetar också som lärare.

Foto:

Leila Nutti

Leila Nutti och Anna Kuhmunen gav vintern 2018 ut Če – en duktig hund gör tio renskötares jobb. Boken är en hyllning till renhunden och bygger på berättelser, fakta och bilder från hela Sápmi.

Lisbeth Kielatis

Lisbeth Kielatis är uppvuxen vid Stuor Julevu och skriver lyrik på lulesamiska. Hon skriver om naturen, minnen och tankar och har gett ut sina dikter på både lulesamiska och svenska.

Lis-Mari Hjortfors

Lis-Mari Hjortfors är lulesame och har sina rötter i Storlule, och bor i Jiellevárre/Gällivare. Muntligt berättande och att skriva är viktiga delar i hennes liv.

Foto: Carl-Johan Utsi

Nils-Henrik Sikku

Nils-Henrik Sikku är författare, översättare och journalist. Han har skrivit dramatik och noveller, bland annat Flykten från Láttevárre. Han driver också förlaget CulaKultura Publising.

Nina Nordvall Vahlberg

Nina är en skogssamisk artist och jojkare som härstammar från trakterna kring Jåhkåmåhkke. Hon har skrivit musik och dramatik och medverkat i flera musikgrupper och teaterföreställningar.

Rönn-Lisa Zakrisson

Rönn-Lisa Zakrisson från Kiruna är poet, queeraktivist och spoken word artist.  Den debuterade med sina dikter 2019 och tog hem titeln som norrbottens mästare samt en andra plats i SM i poetry slam.

Sara Inger Eline Sara

Sara Inger Eline Sara bor i Jåhkåmåhkke och skriver noveller. Hon gick Samernas författarskola i Jåhkåmåhkke och publicerades i antologin Mån lav synonyma. Sedan dess har hon gett ut andra noveller och hon skriver på både svenska och samiska

Solveig Labba

Solveig Labba är lärare, slöjdare och berättare och håller kurser, workshop och föredrag. Hon förmedlar berättelser genom slöjd och har länge arbetat med att skapa lust att berätta, både hos barn och vuxna. Hon är också gästlärare på Sámi allaskuvla.

Stina Inga

Den första dikten jag skrev på samiska var till mormors 70-års dag och efter det publicerades min första diktbok på samiska ”Ferten eallima joksat”. Det skrivna språket har alltid haft en stor del i mitt liv.

Thomas Marainen

Thomas Marainen är författare, jojkare och slöjdare, född och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby, i Vuolle Sohppar/Nedre Soppero. Han har skrivit dikt- och barnböcker och närmare 100-talet sångtexter.