Laara Mattsson

 

Under hela min uppväxt, och även så fortfarande, så har jag levt nära naturen. Den natur som så vanvördigt kallas för vildmark är mina förfäders hemmamarker, som de vårdat som en mor om sitt barn, och gemensamt bildat ett gigantiskt kulturlandskap som nu utgör min egen historiebok. Jag hade förmånen att ha mina morföräldrar som min förskola. Det var den bästa skolning jag kunde få i att få praktiska kunskaper som utgjorde grunden i det naturnära självhushållet och att rå mig själv i alla lägen.

Att komma från släkter med rika och många muntliga berättelser förpliktigar och som även det format mig och gjort mig genomtrygg och öm. Både de äldres berättelser och mitt nuvarande liv till fjälls är något som jag ofta återkommer till i mitt skrivande. Vissa historier passar dock ännu bättre att berättas muntligt vilket jag också mer än gärna gör. Precis som mina förebilder och som jag blivit lärd att göra genom att mixa genom att roa och oroa i lämpliga proportioner. Jag känns skyldig att berätta dem vidare.

Jag har jobbat en tid som skådespelare knuten till bl.a. Giron sámi teáhter, Åarjelsaemeien Teatere och några mindre fria teatergrupper. Nuförtiden uppträder jag mer som berättare.

Jag har skrivit och varit publicerad i samisk press, lokala tidningar, frilufts- och jaktmedia men även olika antologier. Ofta illustrerade med mina egna fotografier.

Jag är utbildad lärare. Jag kan erbjuda mer formella men även mer lättsamma personligt utformade föreläsningar om samisk litteratur och historia men även rena berättar- och skrivarworkshops anpassade för alla åldrar och grupper.

Jag har tilldelats berättarstipendiet Berättarkraft 2010, Storumans kommuns kulturstipendium 2016 och ABF Västerbottens kulturstipendium 2017.

Språk: Svenska
Bor: Dearna/Tärnaby
Kontaktuppgifter: laaramattsson[@]gmail.com