Rönn-Lisa Zakrisson

Rönn-Lisa Zakrisson från Kiruna är poet, queeraktivist och spoken word artist.  Den debuterade med sina dikter 2019 och tog hem titeln som norrbottens mästare samt en andra plats i SM i poetry slam.

Thomas Marainen

Thomas Marainen är författare, jojkare och slöjdare, född och uppvuxen i en renskötarfamilj i Saarivuoma sameby, i Vuolle Sohppar/Nedre Soppero. Han har skrivit dikt- och barnböcker och närmare 100-talet sångtexter.

Foto av:

Stina Inga

Den första dikten jag skrev på samiska var till mormors 70-års dag och efter det publicerades min första diktbok på samiska ”Ferten eallima joksat”. Det skrivna språket har alltid haft en stor del i mitt liv.

Aslat Simma

Aslat Simma är berättare och jojkare bosatt i Ađevuopmi/Idivuoma. Han arbetar också som slöjdare och renskötare. 

Anne Wuolab

Anne Wuolab debuterade nyligen med romanen Ii šat summal, en feel good-bok på nordsamiska som utspelar sig i Västerbotten.

Nina Nordvall Vahlberg

Nina är en skogssamisk artist och jojkare som härstammar från trakterna kring Jåhkåmåhkke. Hon har skrivit musik och dramatik och medverkat i flera musikgrupper och teaterföreställningar.

Foto:

Leila Nutti

Leila Nutti och Anna Kuhmunen gav vintern 2018 ut Če – en duktig hund gör tio renskötares jobb. Boken är en hyllning till renhunden och bygger på berättelser, fakta och bilder från hela Sápmi.

Anna Kuhmunen

Anna Kuhmunen och Leila Nutti gav vintern 2018 ut Če – en duktig hund gör tio renskötares jobb. Boken är en hyllning till renhunden och bygger på berättelser, fakta och bilder från hela Sápmi.

Kari Anne Thomassen

Kari Anne Thomassen är från Divttasvuodna och uppträder som berättare under namnet Máddjá och Garrjja, tillsammans med Lis-Mari Hjortfors. Kari Anne berättar sagor på lulesamiska och svenska, både för barn och vuxna.

Juvvá Pittja

Juvvá Pittja debuterade 2018 med diktboken Duođain in dieđe, en bok som han egentligen började skriva för många år sen och som sammanfattar den han var under en period av aktivism, kärlek och psykiskt pendlande mellan dal och botten. 

Nils-Henrik Sikku

Nils-Henrik Sikku är författare, översättare och journalist. Han har skrivit dramatik och noveller, bland annat Flykten från Láttevárre. Han driver också förlaget CulaKultura Publising.

Sara Inger Eline Sara

Sara Inger Eline Sara bor i Jåhkåmåhkke och skriver noveller. Hon gick Samernas författarskola i Jåhkåmåhkke och publicerades i antologin Mån lav synonyma. Sedan dess har hon gett ut andra noveller och hon skriver på både svenska och samiska

Krister Stoor

Krister Stoor är berättare, jojkare och forskare och har specialiserat sig på jojkens berättande. Han blandar jojkforskning och gamla berättelser och gör även jojkworkshopar för att ge en inblick i jojkens värld.

Lisbeth Kielatis

Lisbeth Kielatis är uppvuxen vid Stuor Julevu och skriver lyrik på lulesamiska. Hon skriver om naturen, minnen och tankar och har gett ut sina dikter på både lulesamiska och svenska.

Solveig Labba

Solveig Labba är lärare, slöjdare och berättare och håller kurser, workshop och föredrag. Hon förmedlar berättelser genom slöjd och har länge arbetat med att skapa lust att berätta, både hos barn och vuxna. Hon är också gästlärare på Sámi allaskuvla.

Johan Sandberg McGuinne

Johan Sandberg McGuinne är poet, jojkare, lärare och översättare. Han skriver på engelska, sydsamiska, svenska och gaeliska och arbetar förutom med sitt eget skrivande med att få samiska barn och ungdomar att börja skriva på samiska.

Lis-Mari Hjortfors

Lis-Mari Hjortfors är lulesame och har sina rötter i Storlule, och bor i Jiellevárre/Gällivare. Muntligt berättande och att skriva är viktiga delar i hennes liv.

Laara Mattsson

Att komma från släkter med rika och många muntliga berättelser förpliktigar. Laara Mattsson arbetar som berättare men har också varit publicerad i samisk press. Han arbetar också som lärare.

Anna Sofie Bull Kuhmunen

Anna Sofie Bull Kuhmunen berättar in sin personliga bok “En annan väntan” om sin längtan efter barn och frågorna hon ställdes inför när hon skulle adoptera till Sápmi.

Med stöd av: Sametinget, Region Norrbotten, Kulturrådet, Jokkmokks kommun, Svenska postkodsstiftelsen