Elin Anna Labba

Det känns inte som att Herrarna satte oss hit är min bok, den tillhör så många andra. Jag har samlat röster, vittnesmål, vardag och sorg. Boken börjar 1919 när Ánne Márjá packar och städar kåtan för att flytta tillbaka till vinterlandet. Hon vet inte om att det ska bli sista gången hon ser sommarlanden på Sážžá. Hon är en av renskötande samer som tvångsförflyttas söderut. Efter henne följer andra porträtt och en kör av röster som också vill berätta. Jag har försökt att väva min egen släkthistoria. Jag tänker att det mest av allt är en bok om sorg, skriven för att vi ska läka, men det är också en bok om vardagslivet under tvångsförflyttningarna och om konsten att klara sig.

När jag inte skriver arbetar jag som journalist och är även medarbetare här på Tjállegoahte. Under 2022 är jag aktuell med en kortessä i Greta Thunbergs bok The Climate Book (Penguin Random House).

Författarsamtal och föreläsningar

När jag gör författarbesök läser jag några berättelser ur boken och visar bilder, brev och minnen från min egen familjs tvångsförflyttning. Det är personlig berättelse utifrån min egen långa resa. Får jag välja samtalar jag gärna med någon om boken inför publik. Jag föreläser också om samisk modern litteratur och litteraturhistoria.

Bibliografi

Herrarna satte oss hit, Norstedts 2020
Hearrát dat bidje min, Norstedts 2020
Du blir vad du säger, Norstedts 2021
Inifrån Sápmi, Verbal förlag 2021
The Climate Book, Penguin Random House 2022

Språk: Nordsamiska och svenska