Solveig Labba Gåva/Foto: Elin Anna Labba

Solveig Labba

Jag brukar säga att jag är född och invuxen i duodji. Många tekniker har jag lärt mig hemma men jag har också utbildat mig inom hantverk. Jag är förskollärare, slöjdlärare och samisklärare.När jag växte upp var det vanligt att man slöjdade nästan allt man behövde. Min mor sydde alla kläder skor till oss, min far slöjdade i horn och trä. Min farmor vävde och sydde pälsar. Farfar gjorde kosor och barnvaggor i trä. Mormor sydde skor och både farfar och morfar var riktiga berättare.

Jag har alltid varit intresserad av ord. Jag skrev alltid upp nya slöjdtermer på en lapp som jag sparade i en liten låda. När jag sen började på Samij Åhpadusguovdásjuppmuntrade vår lärare oss att lära oss slöjdtermer. Det var där jag och Gunvor Guttorm började samla orden som ledde till vår duodjiordbok.

Idag bor jag i Badje Sohppar och jobbar med mitt eget duodjiföretag och håller kurser, workshop och föredrag om slöjd och berättande. Jag jobbar också som slöjdlärare och som gästlärare på Sámi allaskuvla i Guovdageaidnu.

Utgivna böcker 

Ávdnasis duodjin : dipmaduodjesánit. Gunvor Guttorm ja Solveig Labba (DAT, 2008)

Gehppes mátkki sávan dutnje. Lávllagirji mánáide ja nuoraide (DAT, 2010)

Språk: Nordsamiska eller svenska

Kontaktuppgifter: labbasolveig[@]gmail.com