Moa Backe Åstot

Jag heter Moa Backe Åstot, är född 1998 och bor i Jokkmokk, men är uppvuxen i Malmberget. Jag skriver noveller och skönlitteratur, främst för ungdomar och unga vuxna. Min första roman Himlabrand kom ut på Rabén & Sjögren våren 2021 och nominerades till Augustpriset.

Jag har tidigare studerat på Jakobsbergs författarskola och läst Kreativt skrivande vid Umeå universitet. 

För mig är det viktigt att den samiska kulturen får ta plats inom litteraturen. Genom mina berättelser vill jag ge nya perspektiv på både kulturen och den samiska identiteten. Jag vill att unga samer ska hitta igen sig själva i det jag skriver, men även att utomstående ska få en inblick i hur det kan vara att leva som ung same idag. 

Min prisbelönta novell En liten röd droppe skildrar relationen mellan en lillasyster och hennes storebror under en kalvmärkningsnatt. Novellen finns inläst av Elina Israelsson på Radioföljetongen & Radionovellen, Sveriges Radio. Den finns även publicerad på lulesamiska i tidningen Nuorat. 

Jag har även skrivit manuset till den samiska karaktären Ibba i appen Reality Check, ett spel som handlar om vardagsrasism mot unga. 

Priser:

Sveriges Radios skrivarpris Berätta en bild för novellen En liten röd droppe, 2018.

Gällivare Kommuns ungdomskulturstipendium, 2017. 

Åsa Larsson-priset för novellen Noas sol, 2016. 

Lilla Erik Lindegren-priset för novellen 110 Lydia, 2015. 

 

Språk: Svenska och lulesamiska. 

Kontaktuppgifter: moabacke98[@]gmail.com