Dáhpáhusat. Evenemang

Det mobila samiska arkitekturbiblioteket Girjegumpi kommer till Jokkmokks marknad. I samband med det erbjuder Tjállegoahte och Ájtte museum ett skolprogram i Girjegumpi för sameskolor och samiska högstadielever. På fredag ägnar vi eftermiddagen på scenen i Gamla hallen åt litteratur.

Vernissage girjegumpi, Museiparken onsdag 6 februari 16.00

Fredag den 8 februari 11-14, scenen i Gamla hallen (Entrébiljett till museet krävs)

11.00-11.45 Samtal på scen om ”De små byggnadernas stora berättelser”. Arkitekten och konstnären Joar Nango möter konstnären Katarina Pirak Sikku i ett samtal om den samiska arkitekturen och livsfilosofin den bär på.

12.00-12.45 Samtal på scen om ”Aednan”. Litteraturkritikern och författaren Moa Mahttis samtalar med Linnea Axelsson om hennes kritikerrosade bok Aednan, ett epos om samernas såriga samtidshistoria, från tvångsförflyttningar och rasbiologi.

13.00-13.30 Samtal på scen om ”Protest och poesi”. För 100 år sen föddes Paulus Utsi. Journalisten Elin Anna Labba samtalar med debuterade poeten Juvvá Pittja om att skriva i Paulus fotspår och uttrycka sorg och protest genom poesi.

13.30 Musik: ”Mihkkal Biera Bávllos” Spoken word-poeten Anna Kaisa Partapuoli och musikerna Paul Ol Joná Utsi och Mirja Palo tolkar Paulus Utsi.

_________________________

Ett samarrangemang mellan Ájtte museum och Tjállegoahte ­– författarcentrum Sápmi