Dáhpáhusat. Evenemang

Var med i Tjállegoahtes bokcirkel! Vi kommer läsa samiska böcker och annan urfolkslitteratur och träffas på Zoom en gång i månaden. Alla är välkomna att delta. 

Läs böckerna och dela med dig av dina tankar och hör vad andra har funderat över. Det blir en bok per månad under hösten. Varje samtal leds av kulturjournalisten Anna Sunna.

Mitt Lassokoppel, 1962 av Erik Nilsson Mankok – 29 september kl. 19.00
Hamburgerprinseassa, 2018 av Saia Marilena Stueng  – 27 oktober kl. 19.00
Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure, 2007 av Lars Norberg – 1 december kl. 19.00
A History of My Brief Body av Billy Ray Belcourt  – 12 januari kl. 19.00

Vi skickar ut en zoom-länk inför varje samtal.
Anmäl er till info@tjallegoahte.se

Vi ser fram emot att prata böcker med er!

Mitt lassokoppel
Kallas för den första egentliga samhällsromanen från samisk miljö.
Du kan läsa om boken på den här sidan.
Här kan du köpa mitt lassokoppel och även på antikvariat

A History of My Brief Body
Drawing on intimate personal experience, A History of My Brief Body is a meditation on grief, joy, love, and sex at the intersection of indigeneity and queerness.
Boken är en samling personliga essäer av den unge prisbelönte författaren Billy-Ray Belcourt från Driftpile Cree Nation.
Här kan du köpa den

Begrav mitt hjärta I Udtjajaure
Författarens egna ord:
“I min bok ”Begrav mitt hjärta vid Udtjajaure” skriver jag att tanken på att överlåta på samerna att lösa frågan om renbetet i Norge ser ut som en fälla. Statsmakterna har med rättsstridiga ingrepp förvandlat frågan om den gränsöverskridande renbetesrätten till ett ogenomträngligt moras. Det är statsmakterna som ställt till det och de bär ansvaret för att få rätsida på saken.”

Boken om renskötselkonventionen är högaktuell nu efter att Saarivuoma vann mot norska staten i Høyesterett i veckan och i höst sätter Giron Sámi Teáhter upp boken i föreställning läs mer om det här.

Lars Norberg gick bort tidigare i år.

Hamburgerprinseassa
Hamburgerprinseassa lea nuoraidromána Márena birra. Máren lea 17-jahkásaš joatkkaskuvlla oahppi gii orru etniinis gielddadálus, gos measta juohke vahkkoloahpa dollojuvvo feasta. Máren geahččala birgehallat skuvllas nu bures go nagoda, ja niegada skuvlla casanova Juan birra. Márenis eai leat eará skihpárat go okta; Máhtte.Olbmo eallin lea kompleaksa ja máŋggabealat, ja Máren vásihage eallimis sihke vuostegieđa ja deaivida maiddái ráhkesvuođa litna njávkkastemiin.

Hamburgerprinsessa är en ungdomsroman om Máren. Máren är en 17-årig gymnasieelev som bor med sin mamma i en kommunägd lägenhet där det är fest nästan varje helg. Máren försöker göra sitt bästa på skolan och drömmer om skolans casanova Juan. Máren har bara en vän: Máhtte. Livet är komplext och mångsidigt, och Máren möter både motgångar och kärlekens lena beröring.

Boken finns på nordsamiska och norska och är en samisk high school-roman med mycket mörk humor.

Här kan du köpa Hamburgerprinseassa