Gåvvå: Tjállegoahte

Girjevuossá // Litteraturlistor

Många bibliotek och skolor i Sápmi saknar ett bra utbud av samisk litteratur. Det kan vara svårt att veta var man ska börja och vad folk faktiskt läser. Observera att detta inte är en litterär kanon utan ett urval och exempel i syfte att vara stöd på vägen. 

De två översta litterturlistorna i listen till höger hör till två utbildningsfilmer som Tjállegoahte har tagit fram tillsammans med Regionbiblioteken i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland/Härjedalen. Du hittar länken till filmerna högst upp ovanför respektive litteraturlista.

De övriga listorna för nordsamisk, lulesamisk och sydsamisk litteratur består av tips från både samiska föräldrar och barn. Vi har bett dem lista sina favoritböcker och vad de saknar. Det här är tänkt som ett hjälpmedel för er som jobbar på skolor och bibliotek, det är absolut ingen litterär kanon. Vi fyller på allteftersom.

Kika också på vår korta litteraturhistoria, som vi har gjort tillsammans med tidningen Samefolket och Lill Tove Fredriksen på Tromsö universitet.